torsdag 7 mars 2013

#Bucketlist

I mitt arbete med eleverna jobbar vi aktivt med att få eleverna att planera vad de ska göra och hur de ska göra det. Vi använder både mål inom personligt utveckling och kunskap.

Vi sätter upp långsiktiga mål som sträcker sig mellan iupsamtalen, men också delmål för 7veckors-perioder samt för varje vecka. Steg för steg för att nå det långsiktiga målet.

Jag har självklart satt upp egna mål för mig själv. Det har jag gjort för att känna att det sker någon slags utveckling eller för att växa som människa.

Min passion för IKT fick mig att vilja bli mer än vad jag var och en vision skapades.

Den resan började på riktigt hösten 2011.

Jag har, som ni kanske känner till 3 underbart tokiga barn,  och har därför från och till varit mammaledig sen 2006. Det innebär att jag inte känt mig närvarande på riktigt när jag varit i tjänst emellan, men väldigt sugen på det nya som hade dykt upp lite här och där på skolan. Men att sätta sig in i allt det nya när man precis börjat jobba igen och inser att man är gravid har på något sätt känts som "det hinner ju komma nytt tills nästa gång" och inte riktigt värt tiden att lägga ner just då.

Någon enstaka, tung, bärbar projektor hade dykt upp, flera som testade powerpoints och en och annan activeboard i ett klassrum i en annan byggnad.

Men!
Hösten 2011 kände jag att det var dags att börja att ta tag i detta, var inne på mitt sista halvår som mammaledig och med största sannolikhet min sista.

Nu! Nu var det dags! Hur börjar jag?

Anmälde mig till en distanskurs på KTH som handlade om digitala verktyg och startade upp den här bloggen.
Bestämde mig för tre stora mål, med olika steg som delmål;

Mål: Att vara digital.
1. Starta en blogg.
2. Lära mig några användbara IKTverktyg.
3. Testa ITverktyg med eleverna.
4. Jobba på en 1-1 skola och jobba aktivt med ITverktyg.
5. Ha en egen hemsida.
6. Skapa mitt egna digitala materiel istället för att ha matteboken som bas.

Mål: Att skriva.
1. Skriva ett blogginlägg.
2. Skriva något publikt.
3. Skriva ett inlägg för en webbsida.
4. Skriva en artikel i pappersform.

Mål: Att prata.
1. Berätta om något jag gjort i klassrummet för några kollegor.
2. Berätta något nytt inför många kollegor.
3. Berätta om något pedagogiskt för en mindre grupp jag inte känner.
4. Berätta om något pedagogiskt för en stor grupp människor under en kort stund.
5. Berätta om något pedagogiskt för en stor grupp människor under ca 1 timme.
6. Hålla i workshop.

Men hur har det gått?
Att vara digital: Startade den här bloggen under hösten 2011 och började få koll på fler och fler digitala verktyg. När jag sedan började och jobba i mars 2012 så testade jag genast på mina intet ont anande elever , med datorer, projektorer samt min iPad till hands. Började längta mer och mer efter möjligheten att gå "all-in" med digitala verktyg och fick plötsligt chansen att ta ett jobb på Vittra Telefonplan! Check på 1-4.

Att skriva: Börja blogga gjorde jag i och med kursen, men första inlägget låg långt inne. I höstas när skolappar drog igång sin underbara sida kände jag, eftersom jag är en stor iPadfantast i pedagogiska syften, att det här vill jag göra! Sagt och gjort så skickade jag ett mail till Joachim och berättade att jag var intresserad och ville iaf göra ett försök. Det tog lång tid att komma i gång och innan skrivkampen släppte till en viss del och till slut så kom den första recensionen den 21 januari i år.
I min blogg har jag skrivit en del om AirServer och pratat en hel del om det på olika fbforum, efter kontakt med Pelle på pedagogstockholm så skrev jag ihop ett inlägg om AirServer, första inlägget av tre släpptes igår på deras gästblogg.
Under sportlovet höll jag i ett Edcamp tillsammans med Magnus Blixt och skrev ett inlägg på skolporten om det.
Check på 1-3

Att prata: 
När jag började att jobba igen i mars 2012 så var jag i full gång att testa både IKtverktyg och appar på både elever, föräldrar och diskuterade med kollegor. Jag var på #SETT2012 och fylldes med mer energi och gjorde i samband med det en dragning i aulan om "spelbaserat och spelifierat lärande" i aulan inför alla kollegor.
Efter det tog det ett bra tag innan jag vågade igen, ända till hösten 2012 då jag hittade programmet AirServer och jag hade en minigenomgång för mina nya kollegor om detta.

Två veckor innan sportlovet väcktes tanken på att våga hålla i Edcamp tillsammans med Magnus och först i början tänkte jag inte själv hålla i tankarna kring vår lärmiljö, men vågade i sista minuten att hålla i det själv inför ca 45 personer =)
Och igår höll jag i en 7minutare#FETT13 inför ca 100 pers! Som spelades in! Med mygga! Gah! Men det gick bra =D
Check 1-4

Målet för i år är/var att nå;
Ha en egen hemsida.
Skriva något publikt. - Check!
Berätta om något pedagogiskt för en stor grupp människor under en kort stund. - Check!

//Camilla, funderar på tidsramen för kommande mål.
Är väldigt nöjd med "prata" och "skriva" för i år, tror att det digitala är det som ligger närmast =)


Uppdatering; Sånt här ger en bekräftelse på att känslan man har i kroppen att man gjort något bra verkligen är sant. =)

Uppdatering 130429; Har nu fixat eget domän och denna sida heter nu; www.livetsgladapussel.se
Jihoo! Check på "att vara digital" nr 5, som också var ett mina mål detta år =D


2 kommentarer:

  1. Grymt =) Jag är väldigt imponerad av din målmedvetenhet. Det är ju inte så att du gjort det lite halvdant heller. Du måste sova gott om nätterna!

    SvaraRadera
  2. Jag håller med Fredrik!

    SvaraRadera