söndag 17 november 2013

Adventskalender 2013 - Thinglink

Eftersom det börjar närma sig jul så börjar tankarna kring den digitala adventskalendern dyka upp, både i mitt huvud och diskussioner i FB-grupper.

I år har jag tänkt att använda mig av online-sidan Thinglink
I Thinglink kan man skapa interaktiva bilder genom att ladda upp en bild och sen lägga dit olika taggar på den med hänvisningar till olika webbsidor.
 T ex kan man länka till olika Youtubeklipp, en googlesite med en uppgift, bilder eller musik, så länge det finns en webblänk så fungerar det.

Hur gör man då?

Man går in på Thinglink.com och skapar där ett gratiskonto.
När man gjort det kommer man till sin startsida där alla ens interaktiva bilder kommer att ligga, uppe i högra hörnet hittar man nu knappen "Create", tryck där!


Nu är det dags att välja foto.
Det kan man göra genom att välja från sin hårddisk, från fbkonto, flickr eller från en webbsida. (tänk på cc)

Har du fixat en bild du gillar?
Okej!

Först väljer du högst upp vad din bild ska heta, det gör du i rutan över bilden.Nu är det dags att lägga till taggar, det gör du genom att klicka på bilden där du vill att taggen ska ligga.

Då får du upp en ruta där du lägger länken till det som du vill att den ska visa, t ex Youtubevideor, bilder, texter eller musik. Så länge det finns en webblänk.
Sen kan du skriva en beskrivning, jag har då valt, eftersom att den ska användas i detta fall som adventskalender att skriva "Lucka 1" osv


Sen kan du också välja hur du vill att din lilla taggbild ska se ut, jag har valt gula små ringar som ser ut som små stjärnor till bilden jag valt =)Nu har jag bara gjort en testbild där jag lagt in några länkar, den riktiga hittar du längre ner.Och till sist, längst ner har du "sharing settings". Här kan du välja om bilden ska var publik eller olistad samt om det är tillåtet att andra lägger in egna taggar. Denna gång väjer jag "publik" och att andra inte får lägga till egna taggar.


Här är min riktiga kalender som kommer att fyllas med taggar, nu fylld med tre till en början.
Tänker att den ska växa fram dag för dag med en ny tagg. Eleverna kommer att hitta den på vår hemsida och ni hittar den här =D

Förslag på länkar förut de tre som redan ligger i bilden.

//Camilla, så kul att hitta på olika idéer =)

Också ett bidrag till #Digiskol eftersom det efterfrågades ett "hurgörman"

Uppdatering:
Thinglink finns även som app, men hade inte testat den fullt ut och jämfört med webbversionen.
Satte såklart igång att knåpa på en recension på appen till skolappar, men fann att appen än så länge egentligen bara är ett komplement till webbversionen, dvs man kan använda iPadens bilder som startbild och börja lägga in länkar eller text och skicka vidare, vill man redigera i efterhand eller ställa in kollaborativt läge måste man in i webbversionen. Fördel är att man kommer åt alla färdiga bilder från både appen och webbversionen eftersom man skapar ett konto. Så om man har en bra bild som man kanske har gjort i någon annan app kan man starta med den bilden i iPaden, börja lägga in länkar/text och sedan snygga till den i webbversionen.

Hann iaf skriva lite under "Tänk utanför appen" och känner att där är det hur mkt som helst som man kan använda webbversionen till.

Jag tänker att man kan använda bilden som en starter eftersom man kan tillåta att andra lägger in taggar. På så sätt kan man ta en introbild till område och låta eleverna skriva in vad de kan sedan innan eller länka till t ex ett googledocs.

Eller varför inte en exitticket på veckan? Vad har varit det viktigaste ni lärt er denna vecka?

Spåna loss med inför ett grupparbete, med en egen länksamling.

Eller varför inte använda som mindmap?

Förstärka sin arbete med den bild som säger mer än tusen ord? =)

Kommentera gärna om ni har fler förslag så fler få ta del av er a klokskaper!

Uppdatering 140423; Appen tillräckligt bra för recension!

//Camilla, tycker att Thinglink är fantastisk just nu =)


13 kommentarer:

 1. Å vad kul!!! Jag ska försöka mig på detta.

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag älskar kommentarer! =D Hojta gärna om det är något oklart i instruktionerna, man blir lätt blind när man själv kan. Självklart för någon är inte alltid självklart för någon annan. =)
  Mvh
  Camilla

  SvaraRadera
 3. Hej! Vilken kul idé! Detta ska jag göra till min 1-3:a. Är nu på jakt efter bra och roliga länkar :) MVH Josefine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också idén är guld! Josefin - en idé är att låta eleverna bidra med länkar. Som du säkert vet så har de flesta elever i dina elevers ålder rå-koll på YouTube. Kanske kan ni passa på och arbeta med upphovsrätt och värdegrundsfrågor när ni gör urvalet av klipp. Jag har arbetat en del med det med min elever, se till exempel http://www.v5or.blogspot.se/search/label/K%C3%A4llkritiska%20glas%C3%B6gon

   Radera
  2. Riktigt rolig ide! Tack för instruktionerna till thinglink, så lätt det blev :)
   Fortsätt med ditt grymma jobb!
   //Erik

   Radera
 4. Hej! Vilken smart kalender. Jag provade att göra den och la den på min blogg med inbäddningskoden. Hade satt det inställt på att ingen kunde lägga in egna taggar, ändå ser det annorlunda ut än din för det går att komma till redigeringssidan på Thinglink. Är det nåt jag missat att göra? Jag vill att det ska vara såsom din här ovanför. / Cilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cilla!
   Kan det vara så att du använder Chrome och är inloggad, jag ser redigeringslänken på min bild när jag "tittar" på den, men loggar jag in i safari och tittar på samma inlägg ser jag inte redigeringsknappen. (inte inloggad då på varken blogg eller thinglink)

   //Camilla

   Radera
 5. Tack för ett toppentips!
  Kul med lite nya ideer till en adventskalender.

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Tack för ett supertips:)

  När jag har gjort den och sparat den så är min kalender liten jämfört med din som jag kan ta upp..
  Jag har nog inte förstått hur jag kan dela den och hur den ser ut då??

  Vet du hur det blir??
  Mvh JOhanna

  SvaraRadera
 7. Vilken tydlig instruktion! Strålande att du även gjort ett google doc med tips på olika länkar!
  Tack för att du delar med dig av dina idéer!
  / Natalie

  SvaraRadera
 8. Tack vare allas gemensamma insamling har vi nu ett grymt dokument! =D

  Johanna: Det finns en delaknapp som gör att du antingen kan skicka länken till din bild eller en inbäddningskod för att t ex lägga bilden i en blogg. thinglink har jättebra instruktioner om du går på help längst ner på sidan =)

  //Camilla, är sjukt imponerad över alla kalendrar

  SvaraRadera
 9. jag har gjort en kalender, men på min blir alla länkar klickbara. Jag vill att det ska bra var en lucka i taget som syns och kan öppnas. Vad har jag missat???
  Med vänlig hälsning
  Pernilla

  SvaraRadera
 10. Hej Pernilla!
  Du har inte gjort något fel, du har bara varit snabb =D Jag har än så länge inte lagt dit någon länk på varje bara lagt dit tagg och beskrivning. Tanken är att uppdatera med en länk varje dag. För att det ska bli lätt har jag valt ut de länkar som jag vill använda och lagt dem i ett separat dok för att sedan lätt ta dem och uppdatera adventskalendern med.
  Om du har bäddat in kalendern i en blogg eller på en hemsida så uppdateras den automatiskt om du uppdaterar på Thinglink.
  Mvh
  Camilla

  SvaraRadera