fredag 9 november 2012

AirServer

Åhhhh! Det är så roligt!

Blev nyfiken på detta eftersom att jag älskar min iPad, men tycker att det är liiiiite jobbigt att hålla i adaptersladden. Många har hittat på fiffiga lösningar med gummisnoddar etc, men jag hade redan börjat tröttna på att vara fast i projektor.

För några dagar sen kom de en diskussion på fb ang AirServer och jag blev nyfiken på det, eftersom jag suktat efter en appletv ett tag.

Sagt och gjort!

Laddade hem trialversionen och satte igång och testade lite grann. Eller lite och lite.... Efter några timmar undrade min man vart jag tagit vägen. =D

Hade såklart insett att; Detta ska jag köpa! Bästa strategin att införa nya saker på jobbet är såklart att ange ett syfte med varför. Och lättast att övertyga någon är att visa på hur det kan vara användbart för många och vad de kan hitta på för roliga och nyttiga saker med det nya programmet. Så det jag gjort under några timmar var såklart att sätta ihop ett uppslag med appar och varför de är mycket bättre tillsammans med projektorn när iPaden är trådlös.

Och dagen efter passade jag på att hugga tag i rektorn, som tyckte att det var underbart! Så nästa skolmöte ska jag visa de andra vad vi ska installera och varför vi ska göra det.

Vad är nu AirServer?
Airserver är ett program som man installerar på datorn (pc och mac) som gör att skärmen på iPad speglas på datorns skärm. Även ljudet hänger med! Sen kan man ju koppla in datorn på en projektor. =D
Det blir då möjligt att trådlöst röra sig runt i klassrummet med iPaden och alla ser vad jag gör på min iPad på projektorbilden.

Har bara haft AirServer i 2 dagar och har redan hunnit testa lite grann, samt har en massa idéer i huvudet.


Här är mina startappar som jag tänkte använda som inspiration till kollegor:

Explain everything; Bra som wb, kan lägga in en webbläsare som man kan ha aktiv eller rita på. Finns flera alternativ till denna såklart som Show me eller Educreation, men det är nog mer en smaksak eller tillfälle som avgör vilken man vill använda. Länk till bra hemsida med review.

Google Drive; Använder google apps på jobbet, så uppgiften kan ges där/bygga upp i introduktionen och sen dela dokumentet med eleverna.

TeachersPick; SlumpApp. Man skriver in gruppens namn, som slumpar elev eller elever med valda direktiv. (Mer om detta senare i eget inlägg, sååå bra)

Moji Klocka; Jobba med klockan tillsammans, skicka runt iPaden i klassrummet för att diskutera och hjälpas åt att ställa in klockan rätt.

Let´s name things; Rolig app till engelskan, har även använt den som förslag till våra SvA-elever på skolan, genom att inte ta det på engelska, utan svara på svenska istället.

Math; Bara för att påvisa att man använda matteappar till gruppdiskussion. Ibland är det väldigt bra bilder att prata om. (Bl. a. många appar som handlar om bråk, procent. T. ex. "Slice it", de svårare uppgifterna kan diskuteras i klassen, innan vi testar tillsammans vart strecken ska dras)

Farfar Spöke; Läsa saga för eleverna, men låta bilderna visas på projektorn så att alla barn ser. (Man kan ju låna böcker på biblioteket via iPad)

Eyeillusions & 3D4Medical Images; Snygga bilder till NO som gör sig bra på projektor.

Calculator; Alltid bra att ha en miniräknare till hands när man diskuterar matematik =)

Sock Puppets; Bra samarbetsapp, denna filar jag på hur jag ska tänka "utanför appen"

Bambuser; Video/livesändning. Finns så mycket roligt man kan hitta på. Men får nog mest i detta sammanhang representera en bildApp. Tänk er att ni ska ta en bild, innan ni tar bilden så ser ni ju live vad som händer på skärmen. Eller hur?
Tänk er att rikta kameran mot era elever och se deras leenden första gången de ser sig själva på projektorduken? Härligt! Tror ni att det var många som började vinka?
När fröken (Jag) sen säger; ska jag gå med iPaden och tjuvkika vad de andra eleverna gör i andra delar av skolan, och de inser att de kommer att se mitt bus på projektorduken? Obeskrivligt härligt! Och med ett enat JAAAA! så gjorde fröken det idag. =D Hahaha!


Men vad har vi gjort i klassrummet idag då mha av Airserver som vi inte gjort tidigare?
Startade lektionen med att gå igenom vad skulle göra närmaste två timmarna, men genom att ta hjälp av appen "explain ev..." så kunde jag snabbt teckna ner uppgifter och checkpoints. Ta ner webbläsaren i appen, för att visa hur de hittade våra temauppgifter på min mattehemsida, det blir väldigt tydligt när man kan visa webbsidan och sedan rita på den vart den viktiga informationen finns.
Zoomade ut, la in ny hemsida för att ge exempel på vart de kunde hitta passande information om temauppgifterna.

Senare under lektionen pausade vi med en kort metodgenomgång, där några hade fastnat.
Jag kunde sätta mig längst bak i rummet istället för att stå precis bredvid projektorduken. Jeej! Då med samma app igen, några elever kunde visa hur de tänkte för de andra eftersom de fick låna min iPad och kunde teckna hur de tänkte.

Slutet på lektionen; Gick runt med kameran, livesände lösningar så att alla kunde se olika lösningsförslag. Detta kommer jag verkligen att utnyttja ofta till diskussioner om olika lösningsstrategier.

Sa jag att man kunde skärmdela projektorduken om man har flera iPads? Har ännu inte testat, men det ska vi göra på måndag! =D Spännande? Undra vad man ska hitta på för uppgift som känns relevant till detta? Kanske hitta en matteuppgift som har blivit löst med olika kvaliteter? Finns ju bedömningsunderlag som förslag på skolverkets hemsida, köra en splitscreen för att se progressionen? Och diskutera varför? Hmmm.. Några förslag?

Kanske använda AirServer för att faktiskt "fuska" till sig en skärminspelning av iPadens skärm? Genom att skärmspegla iPad och sen spela in datorskärmen med t. ex screencast-o-matic? Måste testa!

Att tänka på;
Dator och iPad måste ligga i samma wifi-nät, kan verka självklart, men jag tänkte inte först på att min dator ligger i personalnät och iPadsen är inloggade på elevnätet. Snabbt fixat, men att tänka på =D

Sammanfattning;

 • Installera AirServer på din dator (se till att du har ett kompatibelt operativsystem)
 • Se till att din iOSdevice ligger i samma nät som dator
 • Tryck igång skärmdubblering på din iOSdevice genom dubbeltrycka på hemknappen, swipa till vänster och hitta AirServersymbolen 140114Uppdatering; I och med iOS7 har nu funktionen flyttats, dra med ett finger över skärmen nedifrån så dyker den nya menyn upp där man finner airplaysymbolen.
 • Kopplar in dator i projektor
 • Lek! Både bild och ljud speglas.// Camilla, skapar en ny tagg för AirServer för att fortsätta tipsa om vad man mer kan göra!
Uppdatering; Här är fortsättningen, 3 månader senare.

5 kommentarer:

 1. Hej, bra gerjer men måste ställa en ”dum” fråga, funkar padda och pc med airserver? Eller är detta en Appleprodukt rakt igenom?

  SvaraRadera
 2. Hej Henrik! Absolut fungerar det med pc också! Kolla bara så att pcn har rätt operativsystem. Och kom ihåg! Det finns inga dumma frågor, frågar man inget får man inget veta! =D

  SvaraRadera
 3. Så bra inlägg, inspirerande! Jag har precis laddat ner AirServer och håller på att testa det, har inte hunnit göra det i skolan ännu. Fick en del tips av dig här nu som jag måste testa. Tack!
  Som svar på ovanstående inlägg, det fungerar både till PC och Mac:
  PC:
  Operating system:
  Windows 8/7/Vista
  *XP/RT is not supported
  Mac:
  Operating system:
  Mountain Lion, Lion and Snow Leopard
  Det fungerar både till PC och Mac

  SvaraRadera
 4. Visst är det roligt när man hittar nya program och appar som går att använda till mycket! Airserver är verkligen värt pengarna och det är inte direkt mycket pengar.

  SvaraRadera
 5. Så smidigt det hoppar igång med Mac och padda men inte med pc i Stockholms stads GSIT-miljö- Någon förvånad?
  Är det någon som fått Airserver att fungera på Volvo-dator?
  Airserver installerat med lokal adminbehörighet och båda ligger i wlan-nätet men paddan upptäcker inte datorn och airserver verkar inte köra igång som det ska men man får inga felmeddelanden.
  Gaaahhhhh!

  SvaraRadera