torsdag 22 maj 2014

#GAFE, Vad kan man använda det till?

Igår så tweetade Katarina Lycken Rüter en hel del tankar kring Google Apps For Education, även kallad GAFE.

I skolSverige är det väldigt olika kring hur man kan/får använda detta i sin undervisning.

På min skola använder vi GAFE tillsammans med våra elever och har mycket nytta av detta. Använder det själv varje dag, både på jobbet och privat.

Då jag tycker att alla borde få använda detta verktyg i sitt arbete tillsammans med eleverna gick jag lite igång på detta.
Frågan kom; Men vad gör ni med GAFE som är så bra?

Här kommer mina tio-i-topp grejer att använda GAFE till (utan inbördes ordning)

1. Samarbeta inom dokument, genom att eleverna arbetar tillsammans i ett dokument som alla har redigeringsrättigheter på. De samlar länkar, rubriker och idéer i samma dokument och börjar skriva på olika ställen. På så sätt kan alla fortsätta med arbetet och alla har tillgång till materialet.

2. Delad mapp. Jag har en mapp delad med varje elev. I den mappen lägger eleverna sina arbeten och jag kan gå in och kika hur de ligger till med inlämningar och utvecklingar av arbeten och ställa frågor.

3. Kommentarer. Man kan ge andra kommentarsrättigheter till ens dokument. På så sätt kan man arbeta med kamratbedömningar enkelt. Jag kan också ge formativa tips med hjälp av kommentarsfunktionen så att de kan vidareutveckla sin arbeten.

5. Delade dokument. Inför möten delar man ett dokument med mötespunkter i, det ger möjlighet för andra som ska på mötet att också lägga till sina punkter. När sedan mötet börjar fyller man på med mötesanteckningar gemensamt., dvs det finns ingen sekreterare och ingen renskrivning.

6. Chattfunktion. Bygger du ett textprojekt med någon kan man skriva i samma dokument samtidigt som man chattar i chattfunktionen kring strukturer och idéer.

7. Google presentation. Bygg en gemensam presentation för att tillsammans bestämma struktur, slagkraftiga bilder och ord även om man inte befinner sig på samma plats.

8. Google forms. Skapa formulär som samlar in;  åsikter, val, sammanställningar, utvärderingar, prov, exittickets... oändliga möjligheter. Allt samlas i ett google kalkylblad.

9. Möjligheten till script, eller som det nu heter add-ons vilket är en hel värld med möjligheter.

10. Google site. Skapa en pedagoghemsida som lirar väl med alla dina dokument, forms, kalkylblad och mappar. Eleverna kan också använde sites för att skapa digitala portfolios som de delar med lärare och föräldrar.

Phju! Finns en hel massa mer såklart! Detta var bara ett smakprov!

// Camilla, ser framemot releasen av Google Classroom efter sommaren!



samarbete
snabba puckar

1 kommentar: