tisdag 25 oktober 2011

Wiki

Nu börjar det bli många roliga leksaker på nätet att leka med =D
Har nu testat att redigera en artikel på Wikipedia, fick fundera väääldigt länge vilket ämne som jag kunde gå in och redigera på.. det var ju jättesvårt att komma på något =/
Till slut kom jag på att min underbara sambo besitter en del specialkunskap, så jag utnyttjade hans hjärna istället =D Man ska väl söka kunskap på alla ställen? Eller? Hans "special"område är basket, och framförallt hans moderklubb JKS Basket. Jag läste text, han la till info, jag redigerade.
Så; JKS Basket.
Jag tyckte att det var svårt att sätta sig in i hur man skulle redigera och med alla dessa kommandon, är inte alls van att programmera.
Har nu varit in på wikispaces och skapat en egen wikisida. Skulle verkligen vilja se en "klar" wikisida som någon Ma/No-lärare gjort för att få inspirationen och lite muntlig vägledning. Det är en del att sätta sig in i, men tror att när man väl kommit igång är det mycket bra interaktivt sätt att jobba på.

1.Tror du att du skulle kunna använda en wiki i din utbildning/ undervisning? Hur? Varför inte?
Jag tänker mig att man skulle kunna göra en tillfällig wikisida i en undervisningsgrupp som skulle kunna användas som deras egen samling av fakta, en bok som de skriver tillsammans för att befästa olika begrepp.

2. Om du tänker på din arbetsplats i stort, finns det bra användnings-områden för wikis där? Vilka resurser krävs?Som sagt ovan så innehåller det naturvetenskapliga språket en hel del begrepp som kan vara svåra att befästa. Ett självklart sätt att befästa orden på är att själv kunna formulera en förklaring med egna ord, så varför inte skriva sig en egen ordlista? Vi har inte ännu 1-1 i datorhantering, men vi har klassuppsättningar av datorer att använda oss av i klassrummet. Kanske skapa tillsammans på den interaktiva tavlan? De formulerar, jag skriver in och sen är informationen tillgänglig för alla via nätet. =D

3. Vilka är de största nackdelarna med en wiki? Varför ser du dem som nackdelar?
Nackdelen med nya saker är väl tidsbristen att lära sig sina nya verktyg ordentligt. Det är först när man behärskar dom ordentligt som man kan utnyttja dem till fullo. Men! Att lära sig tillsammans med sina elever är ett mycket bra sätt att lära!

4. Vilka är de största fördelarna? Varför ser du dem som fördelar?
Genom att använda sig av olika verktyg i sin undervisning får man med sig fler intresserade elever. I wiki kan man använda sig av många olika sinnen och olika inlärningsstilar. Man kan skriva texter, länka musik, länka filmer, skapa tabeller, grupparbeta, enskilt arbete, skapa, skapa, skapa! Och lära av varandra!

// Camilla, sitter och fnular på wikistruktur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar